Chłodziarka na hali - mikroklimat gorący

Podstawa prawna

Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, dotyczące miejsc pracy, pomieszczeń higieniczno-sanitarnych zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.).

Zgodnie z Rozdziałem 5, § 29.1. Pracodawca zatrudniający powyżej dwudziestu pracowników na jednej zmianie powinien zapewnić pracownikom pomieszczenie do spożywania posiłków, zwane dalej jadalnią. Niezależnie od ilości zatrudnianych pracowników, pracodawca powinien zapewnić im bezpieczne i higieniczne warunki pracy.

§ 112 Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.). ,,Pracodawca jest obowiązany zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje (...). Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników”
Natomiast
§ 113 reguluje odległość
miejsca czerpania wody zdatnej do picia powinny znajdować się nie dalej niż 75 m od stanowisk pracy.

2. Zbiorniki, przewody i miejsca czerpania wody powinny być zabezpieczone przed zanieczyszczeniem lub zakażeniem. Czerpanie wody ze zbiorników powinno odbywać się wyłącznie z zaworów czerpalnych.

3. Miejsca czerpania wody nienadającej się do picia powinny być oznakowane zgodnie z Polską Normą.

Chłodziarka-pytania

Przed przystąpieniem do rozstawienia chłodziarki na hali, proponowałbym zadać sobie poniższe pytania:

1. Kto będzie odpowiedzialny za kontrolę, rodzajów napojów przynoszonych przez pracowników ?
Nie będzie miała Pani pewności, czy napój X nie jest z domieszką np. alkoholu 

2. W jaki sposób pracownicy będą oznaczać swoje napoje, które będą w chłodziarce ?
Nie chcemy, aby pracownik przez przypadek „poczęstował” się pracownika napojem i w rezultacie, po spożyciu napoju doszło do zatrucia pokarmowego

3. W pytaniu zaznaczyła Pani, że wyniki pomiarów wskazały, że na hali występuje mikroklimat gorący
Kto będzie odpowiedzialny za naprawę, podczas awarii chłodziarki ?
W jaki sposób napoje będą "reagować" na wysoką temperaturę w w/w sytuacji ?

4. Czy regulamin pracy, zezwala na spożywanie napojów w godzinach pracy ?

Jeżeli nie ma takiego zapisu, oczywiście można go zmienić, lecz proponuję w pierwszej kolejności zadać sobie powyższe pytania.

Co polecają nasi klienci